flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За вчинення майнових злочинів під час війни зловмисникам загрожує найсуворіше покарання

15 вересня 2022, 10:25

Із початком війни було введено воєнний стан, а згодом прийняті закони, які змінили Кримінальний кодекс України (КК), посиливши кримінальну відповідальність за ряд злочинів в умовах воєнного стану.

 Зокрема, із 07 березня 2022 року Законом №2117-1Х внесено зміни до КК щодо посилення відповідальності за злочини за ст.185,186,187,189,191 КК, вчинені в умовах воєнного стану. Це основні майнові злочини, які завжди становили значну частину всієї кримінальної статистики - крадіжка, грабіж,розбій,вимагання, а також розтрата і заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.

 На сьогодні ж крадіжка, учинена в умовах воєнного або надзвичайного стану – є особливо кваліфікованим складом злочину. Вчинення крадіжки в умовах воєнного стану – одразу кваліфікується за ч.4 ст.185 КК, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5до 8 років. Аналогічні зміни 8 березня 2022 року передбачені й за грабіж,розбій, вимагання, а також розтрати й заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем,які вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану.

 Але, як показує судова практика превентивні заходи на людей не діють. Судом вже ухвалено два   вироки за таємні викрадення чужого майна, вчинені під час воєнного стану. В провадженні суду перебувають ще 6 кримінальних проваджень щодо 7 осіб за фактами скоєння таємних викрадень чужих речей під час дії правового режиму воєнного стану.

 Так, 21 липня 2022 року суд виніс вирок жителю с. Кочерів, який обвинувачувався в тому, що 08 травня 2022 року скориставшись тим, що за його діями ніхто не спостерігає, підійшов до пасажирського автобуса марки «Setra S 312», з якого таємно викрав: ключ редукторний, набір інструментів, гідравлічний домкрат, набір рожково-накидних ключів, та пластиковий ящик з вживаними ключами, болтами, гайками та частинами деталей.

 Ще одному 52-річному жителю села Біла Криниця суд проголосив вирок 22 липня 2022 року. Крадій дізнався, що його знайомий  призваний до лав Збройних Сил України, в господарстві нікого постійно немає, через паркан проник на територію господарства та підійшов до літньої кухні, де проник до прибудованого до стіни дерев'яного ящика для встановлення газового балона, якого від’єднав від редуктора та таємно викрав газовий балон ємністю 50 л.

 Діяння обвинувачених кваліфікували за ч.4 ст. 185 КК України. На суді в обох випадках зловмисники  визнали свою вину,  судом призначені покарання у виді п’яти років позбавлення волі з  іспитовим строком один рік.  Згадані вироки набрали законної сили.