flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Адміністративна відповідальність за булінг: судове рішення

23 листопада 2022, 11:52

   Сьогодні все частіше доводиться чути про булінг.  Булінг – це агресивна поведінка, яка має на меті принизити, залякати і часто супроводжується фізичним насиллям.

    Психологи наголошують, що батькам необхідно мати довірливі стосунки з дітьми і знати головні ознаки, за якими можна виявити булінг, щоб підтримати і захистити свою дитину.

   Типовими ознаками булінгу (цькування) є: систематичність (повторюваність) діяння; наявність сторін: кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності); дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

     Цькування у шкільному середовищі мало місце завжди, це не те, що виникло миттєво й нізвідки. Однак, в теперішній час цькування (булінг) отримало розповсюдження як у всьому світі так і в Україні. Ця проблема набула такого масштабу, що про неї почали відкрито говорити і виникла необхідність протидіяти, тому на законодавчому рівні було встановлена відповідальність за такі діяння.

   Зокрема, Кодекс України про адміністративні правопорушення було доповнено статтею 173-4, якою передбачено, що булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

   Водночас, нещодавно на розгляді в Радомишльському районному суді Житомирської області перебувала справа про булінг, за наслідками розгляду якої постановою суду вчителя навчального закладу у місті Радомишлі визнано винною у вчиненні адмінпорушення, передбаченого ч.1 ст.173-4 КУпАП( Булінг (цькування) учасника освітнього процесу)  та призначено стягнення у виді штрафу в сумі 850 гривень.

   Судом було встановлено, що вказана особа вчинила булінг (цькування) стосовно учениці освітнього закладу, яке виразилося у психологічному насильстві, а саме: в систематичних образах та вживанні нецензурної лайки вчителем навчального закладу.

    На дане судове рішення протягом 10 днів може бути подана апеляційна скарга.