flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув з чоловіка майже 50 000 грн шкоди за незаконний вилов риби з гумового човна забороненими знаряддями лову

28 березня 2024, 14:31

Радомишльським районним судом Житомирської області в березні місяці задоволено позов Коростишівської окружної прокуратури про відшкодування шкоди, завданої незаконним виловом риби.

 У ході судового розгляду було встановлено, що в березні місяці 2023 року на річці Мика в м. Радомишлі о 21:30 годині житель міста Радомишля здійснив вилов риби  з гумового човна забороненими знаряддями лову - сітками. Сітки виготовлені із сіткоснастевого матеріалу, використання яких заборонено в даний час і в даному місці, чим порушив вимоги ст. 63 Закону України «Про тваринний світ», п. ІV абз. 1.1 Правил любительського та спортивного рибальства, відповідальність  за яке передбачена ч. 4 ст. 85 КУпАП. 

 Крім того, у правопорушника виявили рибу загальною вагою 6,4 кг: щуки – 13 шт., лящ – 1 шт., плітка – 2  шт.

 Незаконним виловом риби чоловік завдав державі збитки на суму 49 861,00 грн. які ним у добровільному порядку не відшкодовані.

 За порушення правил рибальства правопорушника притягнуто до адміністративної відповідальності у виді штраф у розмірі 510 грн.

 Незаконним виловом риби забороненими знаряддями лову правопорушник спричинив шкоду рибним запасам України та така шкода не відшкодована, що свідчить про порушення інтересів держави та є підставою для захисту інтересів держави органами прокуратури в суді.

  При цьому розмір шкоди, заподіяної відповідачем незаконним виловом риби, обчислено уповноваженим працівником органу рибоохорони на підставі постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів» від 21 листопада 2011 року № 1209 (зі змінами).

  Враховуючи, що особа не відшкодувала у добровільному порядку завдану порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища шкоду, що є його обов`язком, суд в примусовому порядку стягнув з винного на користь держави шкоду, заподіяну незаконним виловом риби у розмірі 49 861,00 грн.

 

 

Довідково:  ч.4 ст. 85 КУпАП - Порушення правил використання об'єктів тваринного світу  - Грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої і на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої.