flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не виконання призначеного судом покарання призвело до позбавлення волі

27 лютого 2020, 11:19

19 лютого 2020 року Радомишльським районним судом Житомирської області  розглянуто справу  за клопотанням органу пробації про скасування  звільнення від відбування  покарання з випробуванням стосовно жінки, яка має на утриманні двох неповнолітніх дітей, засудженої 18.07.2018 Радомишльським районним судом Житомирської області за ч. 1, 3 ст. 191, ч. 1, 3, 4 ст. 358, ч. 1 ст. 70  КК України до чотирьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з обігом товарно-матеріальних цінностей на два роки.

Згідно вироку суду, жінка протягом іспитового строку зобов'язана періодично з'являтися на реєстрацію до органу пробації, однак покладені на неї судом обов'язки не виконувала, неодноразово не з'являлася до органів пробації для реєстрації, не надавала доказів поважності причин неявки. Особі  роз'яснювалось про необхідність виконувати покладені на неї обов'язки та наслідки їх невиконання під розпис, виносились попередження, однак, ці заходи не мали дієвого впливу, що свідчить про небажання засудженої виконувати покладені на неї обов'язки та стати на шлях витравлення. Проте, не зважаючи на попередження та роз'яснення наслідків подальшого ухилення від виконання покладених на особу судом обов'язків, остання належних висновків не зробила та знову не з'являлася на реєстрацію до уповноваженого органу з питань пробації у встановлені дні без поважних причин, при цьому неодноразово письмово була попереджена про можливість скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного судом покарання.

Крім того, вже не вперше судом розглядалося клопотання  про скасування звільнення від покарання за  не виконання обов’язків за вироком суду, однак судом було відмовлено у задоволені клопотання про скасування звільнення від покарання та попереджено жінку про виконання обов’язків покладені за вироком суду.  

Однак, 19.02.2020 судом вже було задоволено клопотання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням стосовно засудженої жінки та після вступу судовим рішенням в законну силу, остання буде направлена для відбування покарання у виді чотирьох років позбавлення волі, призначеного вироком Радомишльського районного суду Житомирської області від 18.07.2018. Таким чином засуджена не виправдала довіру суду та її безвідповідальне ставлення до виконання визначених судом обов’язків під час іспитового строку вплинуло і на долю дітей. Так, судом постановлено  окремо ухвалу про порушення перед органом опіки та піклування питання про необхідність влаштування двох неповнолітніх дітей засудженої, що залишаються без нагляду, або встановлення над ним опіки чи піклування.